Furnicuta cea harnica

Motto;”Daca nu va folositi ochii ca sa vedeti cu ei,o sa-i folositi ca sa plangeti”

             Fabula,

In fiecare dimineata furnicuta cea harnica pleca vesela la servici. Era de-a dreptul indragostita de munca pe care o facea si isi petrecea cea mai mare parte din timpul zilei muncind si cantand vesela.

 Directorul general, un gandac de colorado dolofan, a facut candva descoperirea interesanta ca nu exista nimeni care sa supravegheze munca furnicii.

„In felul asta nu se mai poate- a gandit imediat directorul,nu e deloc economic ce se intampla aici.“

Drept urmare a anagajat imediat un gandac de bucatarie cu multa experienta in domeniu, pe post de sef de personal. Prima grija a gandacului de bucatarie dupa ce a preluat postul a fost sa organizeze programul de munca al firmei. E de la sine inteles ca in directia asta nu se facuse inca nimic si fiind vorba de un volum imens de munca, directorul general i-a aprobat angajarea unei paienjenite pe post de secretara, care sa preia convorbirile telefonice si sa se preocupe de infiintarea unei arhive de date despre personalul muncitor.

In tot acest timp,furnica isi vedea harnica de munca ei si nu o interesa absolut deloc ce se intampla la etajul de sus. Si cu atat mai putin noile directive, sarcini planuri de productie sau de livrari. Erau termeni care o depaseau si cu care nici macar nu isi batea capul sa inteleaga ce vor sa insemne. Directorul general a fost pur si simplu  incantat de progresele facute de gandacul de bucatarie in organizarea muncii intr-un timp asa de scurt, asa ca asta l-a incurajat  sa-i incredinteze o noua misiune. Sa se ocupe de elaborarea unor  grafice si analize pentru o mai buna organizare a productiei. Normal ca fiind mult prea ocupat cu problemele de personal, gandacul de bucatarie avea rol doar de coordonator in acest nou proiect.

Pentru materializarea in practica au angajat o echipa de specialisti, in frunte cu tantarul pe post de analist. I-au cumparat un laptop si o imprimanta cu care tantarul si echipa lui a inceput imediat sa faca fel de fel de grafice colorate, planuri, statistici si analize cu care a decorat toti peretii firmei. Toate datele pentru grafice si analize trebuiau furnizate de la locurile de munca asa ca furnica a primit insarcinarea suplimentara sa completeze fel de fel de tabele, formulare si rapoarte. La putin timp dupa aceste schimbari, furnicii i-a cam pierit cheful de cantat si a inceput sa se planga ca nu mai are timp sa munceasca ca inainte, deoarece trebuie sa-si sacrifice o mare parte din timp scriind fel de fel de formulare.

Directorul a luat la cunostinta de plangerile furnicii si a angajat un maistru care sa se preocupe de problemele administrative. Aceasta munca de raspundere a fost incredintata lacustei care imediat ce a preluat postul a solicitat in primul rand un scaun de birou adaptat perfect fizicului ei. Normal ca i s-a pus mai pus la dispozitie un birou spatios cu toate dotarile moderne, masina  inmatriculata pe numele firmei, laptop cu acces la intranet iar pentru ca lacusta era mult prea ocupata cu deplasarile in interes de serviciu, in antecamera a aparut dupa cateva zile broasca testoasa pe post de asistenta. Noua asistenta mai lucrase si in trecut pentru lacusta, pe post de secretara.

Furnica nu mai canta aproape deloc. Incepuse sa devina din ce in ce mai nelinistita si mai  nervoasa. Consecintele unei astfel de stari nu au intarziat sa apara, asa ca o scadere vizibila a productiei si a rentabilitatii nu mai putea fi ignorata.

„Trebuiesc luate urgent masuri! O sa angajam un specialist care sa analizeze problemele care au  generat o astfel de situatie si care sa intocmeasca un raport cu masurile ce se impun pentru redresarea situatiei“-a tunat nervos directorul.

Pentru acest nou proiect a fost angajata cucuveaua, o experta in productivitatea muncii. A primit mii de euro onorar ca sa gaseasca solutii pentru iesirea din impas. Dupa ce cucuveaua a falfait luni de zile prin toate birourile si sectoarele de munca, a intocmit un raport cu concluzia finala:

„Aveti prea mult personal.Un anumit numar de posturi trebuiesc „outgesourced“.

In conformitate cu raportul final al expertei, directorul a concediat o parte din furnici si a  transformat firma intr-o societate cu raspundere limitata -S.R.L. Urmatoarea consecinta din concluziile cucuvelei a fost ca furnicile care nu au fost concediate au primit un salariu diminuat deoarece firma trebuia sa faca economii drastice in vederea redresarii. In afara de asta volumul de munca pentru furnici s-a triplat, deoarece cucuveaua a mai facut in raportul ei final observatia ca un muncitor care e vesel si canta la locul de munca, inseamna ca nu e solicitat indeajuns.

Doar ca furnica, in urma acestor masuri radicale a inceput incet incet sa devina depresiva, stresata si bolnava. Nici nu era de  mirare, in conditiile in care acum trebuia sa faca munca la trei furnici pentru o retribuitie diminuata. Si pentru ca o astfel de retributie nu acoperea nici pe departe nevoile financiare ale familiei, furnica a fost nevoita sa-si caute si un serviciu suplimentar.

Oboseala si-a spus insa cuvantul iar saraca furnica abia isi mai putea tine ochii deschisi. A inceput sa greseasca din ce in ce mai des si sa produca din ce in ce mai multe rebuturi iar afacerile firmei mergeau din ce in ce mai rau, pentru ca multi clienti de baza fiind nemultumiti au reziliat contractele.

Disperat de seria de ghinioane care il urmareau, directorul a apelat la serviciile sarpelui -un specialist renumit in cercetarea econnomiei de piata. Pentru cateva zeci de mii de euro si dupa cercetari intensive, concluzia sarpelui a fost  cat se poate de clara:

“Clientii nu mai comanda nimic la firma voastra pentru ca produsele sunt de calitate proasta, iar termenele de livrare nu sunt respectate deoarece furnicile lucreaza  mult prea incet. Singura solutia rationala pe care o intrevad, e sa concediati toate furnicile si sa faceti contract cu o alta firma care sa va execute si sa va livreze produsele, iar voi sa le revindeti cu adaos comercial”.

Asa ca directorul general a concediat imediat toate furnicile.

 Si morala  acestei povesti?

1.Sa nu-ti treaca niciodata prin cap sa fii o furnica harnica, muncitoare si vesela. E mult mai bine sa fii un gandac de bucatarie sau o lacusta.

2.Daca constitutia ta morala si psihica te impiedica sa te schimbi si continui sa fii harnic si vesel la locul de munca, cel putin vaita-te la intervale regulate, ca sa nu fii invidiat ca iti merge prea bine si sa-i vina cuiva ideea sa te incarce cu sarcini suplimentare.

3.Si daca nici asta nu poti, atunci singura solutie e sa te privatizezi. Macar in felul asta nu mai traiesc  pe spinarea ta toti gandacii, lacustele,broastele,cucuvelele,tantarii sau serpii.

P.S.

Astea sunt doar morale de factura umoristica iar povestea e doar o fabula.Eventuale asemanari cu persoane sau situatii reale pot interveni, sunt insa pur si simplu intamplatoare! 😀

Reclame
Acest articol a fost publicat în Umor. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s